Hydrofoiling

In de USA was het waterskiën natuurlijk al wat populairder dan in Nederland omdat daar het klimaat er beter voor geschikt is dan ons koude kikkerlandje. In de jaren 90 deed ook het wakeboard zijn intrede in populariteit in de USA. Destijds is de nieuwste rage ook naar Nederland over komen waaien. Nog steeds is het wakeboarden erg in. Eind jaren 90 deed een nieuwe rage zich voor in de USA: Hydrofoiling! Mede via deze site willen we het hydrofoilen meer bekendheid geven.

Algemeen

Binnen het hydrofoilen bestaan 2 soorten ski's. De in Nederland bekendere airchair (de sport wordt daarom ook vaak airchairen genoemd) en de skyski. Onderstaande afbeeldingen geven links een standaard airchair (met flextower) en rechts een skyski weer.

Het principe van beiden blijft gelijk, alleen het gedrag in het water is anders. Tevens is de skyski wat verder ontwikkeld. Zo heeft de skyski een optionele shocktower. Makkelijker gezegd een stoeltje met vering om de klappen na hoge sprongen of salto's op te vangen. Een hydrofoil bestaat zoals al te zien op de foto's uit 2 belangrijke componenten.

1 Het bord met tower (stoeltje) al dan niet een shocktower.

2 De foil ( het 'zwaard' met de bladen zelf)

Links de airchair en rechts de skyski

Het 'zwaard' en de bladen zijn vervaardigd van een hoogwaardig aluminium. De randen ervan snijden als een mes door het water. Hierdoor wordt de weerstand die de hydrofoil ondervind minimaal. Op deze manier wordt het mogelijk om lange afstanden af te leggen, zonder daarna helemaal uitgeput te zijn. Iets compleet anders dan bijvoorbeeld wakeboarden of monoskiën dus.

Standaard bindingen zonder footstay's Standaard bindingen    Bindingen met de uitbreiding van de footstay's Footstay's

Misschien denkt u nu, "Maar als ik er nu afval dan?". Het antwoord is dat de skiër vastgesnoerd zit op de hydrofoil. Op de tower zit een band die over de benen vastgegespt wordt. De voeten zitten in bindingen die ervoor zorgen dat de voeten op het bord blijven. Wanneer inverts (rolls, flips enz) worden gemaakt, is er een uitbreiding van de standaard bindingen noodzakelijk. Zo heeft het de aanbeveling om footstay's te monteren (zie afbeelding). Ervaring leert dat de standaard bindingen niet voldoende houvast bieden voor de voeten bij rare crashes. Door de footstay's te monteren bent u ervan verzekerd dat de voeten vast blijven zitten. Velen zien het gevaar niet wanneer men toch los schiet. Het gevaar is dat de foil (zwaard) via de achterkant het hoofd raakt. Zorg dat het niet kan gebeuren! Tot slot: draag altijd een zwemvest! Crashes waarbij men op de kop in het water hangt zijn geen uitzonderingen. Het is immers wel een high performance foil waar men mee bezig is. Het is wel zo veilig om zo snel mogelijk weer boven water te komen.

 

Voor wie is het hydrofoilen geschikt?

Hydrofoiling is geschikt voor zowel jong als oud. De jongste foiler, voor zover bekend, is Dominic Schumacher. Hij startte op 4-jarige leeftijd. De oudste foiler bij ons bekend is Mary Murphy. De moeder van de uitvinder ( Mike Murphy ) van de skyski. Zij maakte in 2004 op haar verjaardag van 80 jaar, een rit van bijna 5 uur lang. Zowel jongeren als ook ouderen kunnen gaan hydrofoilen omdat het nagenoeg geen zware belasting op het lichaam geeft. Tevens mensen die slechte knieën hebben stappen over naar deze sport. Omdat men moet zitten komt de belasting van het lichaamsgewicht niet op de benen en is dus knievriendelijk. Voor hydrofoiling hoeft u overigens geen waterski ervaring te hebben. Het principe is compleet anders en valt eigenlijk met geen enkele watersport te vergelijken.

Dominic schumacher    Mary Murphy   

 

Vragen

Mochten er nog vragen zijn over de sport of aanverwante, stel ze gerust. Wij staan u graag te woord.

De st bied een prima basis voor goede flips

Bent u al jarenlang die waterskier, die wel eens wat anders wil?…. Probeer de hydrofoiling eens!